Dijital yerliler ve Dijital göçmenler;
İçinde bulunduğumuz dijital çağ üzerine Mark Prensky tarafından sunulmuş iki ilginç kavram.
Mark’a göre 1980 sonrası doğanlar dijital yerli,1980 öncesinde doğanlar Dijital göçmenler oluyor.
Ortaya atılan kavramın tam doğuş noktasıyla ilgili küçük bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum.İçinde bulunduğumuz çağın yaratıcılarının 1980 öncesi doğumlu insanlar olduğunu düşünürsek,bu ayrım ne kadar doğru olacaktır tartışılır.Dijital göçmenlerin de yerliler kadar teknolojiyle iç içe olduğunu ve son iki sene içerisinde Facebook ve Twitter’a katılan 60 yaş üzeri insanların oldukça fazla olduğunu da unutmamak lazım.
Dijital yerlileri eğitmek;
Mark’a göre dijital çağ öncesinde öğretme işlemini tamamen gerçekleştiren ve eğitimin en önemli noktasında bulunan tüm bilgiyi öğrencilere aktarmak ile yükümlü olan Öğretmenlerin ve Akademisyenlerin görevi bir parça değişiyor.
Öğretmen mi Yönlendiren mi ?
Mark,Öğretmenlerin bilgiyi öğrencilere direk olarak sunması yerine öğrenciye bilgiye ulaşmak için gerekli yolu göstermesini ve beklemesini söylüyor.Bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğunu dijital çağda öğretmenleri yönlendiren olarak konumlandırıyor.Bir nevi Yaşam Koçluğu diye yorumluyorum ben bunu.
Her insanın Çevrimiçi ve Çevrimdışı olmak üzere iki yaşamı olacak;
Mark’ın bu görüşleri ortaya atmasında ki en önemli olay kendisinin futurist ve eğitimci olması kesinlikle.Mark,çevrimiçi hayatımızda kayıt olduğumuz topluluklar üzerinden statü ve para kazanacağımızı söylüyor.İçinde bulunduğumuz çağda statünün,ünün,popülerliğin paradan daha önemli olduğunu da ekliyor.
Olayı bir sonuca bağlamak gerekirse Sosyal Medyanın devrimlere yol açtığı,insanların yaşam tarzlarını etkilediği,teknoloji olmadan yaşayamayan nesillerin ortaya çıktığı bir çağ da eğitimde dahil olmak üzere hiç bir şey eskisi gibi olmayacak…
No comments:
Post a Comment